Op 10 maart 2022 vond de aftrap plaats van ATANA – divers en inclusief aan de top – in Den Haag. Een bijeenkomst met waardevolle gesprekken en grote betrokkenheid van alle aanwezigen. We waren op uitnodiging van het Nederlands Dans Theater in een van de studio’s in het nieuwe Amare. 

Willemijn Maas, zakelijk directeur van het Nederlands Dans Theater, verzorgde de aftrap, waarna Lara Ummels, directeur Cultuur Den Haag, in gesprek ging met de instellingen en trainees. Lara gaf aan dat de gemeente een groot belang hecht aan een betere representatie van de Haagse gemeenschap, in besturen en raden van toezicht. Het ATANA programma sluit goed aan op dat doel en het feit dat culturele instellingen daar ook zelf bewuste stappen in willen zetten, maakt dat dit echt een gezamenlijk programma is: voor en door het culturele veld.

In het gesprek onder leiding van Richtje Sybesma, directeur binoq atana, gaven de trainees aan graag meters te willen maken in een bestuur of RvT en hiermee ook een nieuw netwerk te willen opbouwen. Mentoren gaven aan mee te willen bouwen aan een nieuwe generatie toezichthouders die niet alleen hun vakkennis meenemen, maar ook een breder perspectief of net een ander netwerk dan de zittende leden.

Jerry Straub, atanees van het eerste uur, nam de groep vervolgens mee in een korte workshop waarin het onderwerp ‘psychologische veiligheid’ centraal stond. Hoe kan je ervoor zorgen dat trainees in een veilige omgeving terecht komen? Wat houdt psychologische veiligheid eigenlijk in? In groepjes werd flink gediscussieerd hoe je een onveilige setting kan voorkomen. 

Het ATANA Traineeship loopt het hele jaar 2022. Op regelmatige basis zal de groep bij elkaar komen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Dit geldt zowel voor de mentoren als voor de trainees. Verder vindt er individuele monitoring plaats van de gestelde doelen en afspraken die bij de start zijn gemaakt.

De instellingen die meedoen zijn: Nederlands Dans Theater, In het Koorenhuis, Mauritshuis, Writers Unlimited, Art-S-Cool, Diligentia & Pepijn, De Dutch Don’t Dance Division, De Betovering, Korzo, Filmhuis Den Haag, Museon Omniversum, Het Residentieorkest

Fotografie: Henk Ruigoor