Op dit moment bouwen we aan een Noord-Nederlandse variant van het ATANA programma, te beginnen in Groningen. Een divers, inclusief en gelijkwaardig team is hard nodig om alle perspectieven uit de stad en de regio mee te nemen in de besluitvorming en het toezicht.
ATANA Divers en Inclusief aan de Top is hét programma om hierin ook in Noord-Nederland concrete stappen te zetten.
Groningers met bestuurlijke ambities die de diversiteit van de stad/regio vertegenwoordigen worden met dit programma klaargestoomd voor de bestuurlijke top. Zittende bestuurders/toezichthouders krijgen de kans zich in te zetten voor meer inclusief leiderschap.
Een leerplek binnen een bestuur of raad van toezicht geeft de ATANA board potentials de kans de theorie uit de ATANA training toe te passen en kennis te maken met de actuele praktijk van het toezicht houden.
De instellingen die een leerplek beschikbaar stellen krijgen de kans om te werken aan diversiteit en inclusiviteit. Ze krijgen een ‘verplichte’ trainingssessie over inclusief leiderschap en de verrijking in hun bestuur of raad van toezicht met iemand met een ander perspectief.
Binnen het bestuur/de raad van toezicht werpt iemand zich op als mentor. Daar waar de mentor feedback geeft op en vragen beantwoordt van de trainee, zal de mentor zich ook openstellen voor de feedback van de trainee. Het is een proces van crossmentoringship waarin deelnemers op een gelijkwaardige manier met elkaar in gesprek zijn en van elkaar en van elkaars verschillen, leren.

Diversiteit en inclusie gaan samen – het is net als in en uitademen, je moet ze allebei doen – anders komt het niet goed.
Het valt mij op dat we veel praten en schrijven over diversiteit, maar het lukt nog ons niet om het echt in de praktijk te doen.
Juist op cruciale plekken waar beslissingen genomen worden, aan de top van een organisatie.
Deze bestaan nog vrijwel altijd uit homogene groepen of zeven vinkjes, waar de brede diversiteit mondjesmaat op gang komt en inclusie nog toekomstmuziek is.
De transitie om organisaties en instellingen gelijkwaardiger en inclusiever te maken, is een proces waar iedereen verantwoordelijkheid in
moet nemen en waar we durven open te staan en te leren van elkaar.
Daarom ben ik blij dat ik als mede-initatiefnemer mee mag bouwen aan Atana Noord-Nederland (start in Groningen), een programma dat zich richt op het diversifiëren van besturen en raden van toezicht, via training, matching en netwerk. Deze drie elementen gaan net als diversiteit, inclusie samen en zo bouwen we aan meer diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid ook aan de top.
Mijn ervaring als bestuurder en mijn netwerk zet ik graag in om samen Noord-Nederland inclusiever te maken.
Glimina Chakor
Programmadirecteur ATANA Noord-Nederland
Onze samenleving is divers.
Diversiteit geeft kleur aan onze samenleving en is er een onverbrekelijk onderdeel van. Dat vinden we vaak wel maar we weten het slecht te vertalen in actie. Toen ik in 2003 zelf deelnam aan het ATANA-programma in Amsterdam ging er een wereld voor me open. Een wereld van mogelijkheden en talenten die we als maatschappij zo slecht weten te betrekken.
Ik heb geleerd en ervaren dat het om een verandering van twee kanten gaat: enerzijds dat we ons als instellingen inhoudelijk bewegen naar een meer diverse doelgroep en anderzijds dat we mensen met een diverse achtergrond helpen om mee te doen in de culturele sector.
Sinds 6 jaar woon en werk ik in Groningen en ik heb gemerkt dat we te makkelijk denken dat dit een onderwerp is dat meer in de randstad speelt dan in Groningen. Daarom dat ik het initiatief nam om de kracht van ATANA ook n Groningen te benutten.
Pim Luiten
Aanjager ATANA Noord-Nederland

23 maart 2023
Informatiebijeenkomst | Diversiteit aan de Top | Culturele Sector Groningen

Al decennia lang praten we over nut en noodzaak van diversiteit aan de top. Maar hoe breng je dat echt in de praktijk? Op 23 maart 2023 organiseren we een informatiebijeenkomst over nut en noodzaak van diversiteit aan de top, de visie van de gemeente Groningen op dit vraagstuk en de inns & outs van het ATANA programma.
Met o.a. Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Glimina Chakor, projectdirecteur en mede-initiatiefnemer ATANA Noord-Nederland, Richtje Sybesma, directeur ATANA en Pim Luiten, directeur VRIJDAG.
- Voor iedereen die een bestuurs- of adviseurspositie ambieert
- Voor (culturele) instellingen die ruimte willen maken voor een aankomend bestuurder/toezichthouder.
- Voor iedereen die geïnteresseerd is en wil bijdragen aan het diversiteit binnen besturen en raden van toezicht.
donderdag 23 maart 2023
15.30 uur inloop met koffie en thee
16.00 uur start programma
17.00 uur volop gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje
De bijeenkomst vindt plaats in het:
VRIJDAG Prinsentheater
Noorderbuitensingel 11
Groningen
Het theater ligt net buiten de binnenstad en is goed bereikbaar te voet, per fiets, met de auto en het openbaar vervoer. Informatie over de bereikbaarheid.
Het pand heeft een rolstoel-toegankelijke voordeur, maar geen lift. Het café en de theaterzaal bevinden zich op de begane grond en zijn goed bereikbaar met je rolstoel. Er is geen invalidetoilet aanwezig in ons pand. Je hulphond mag uiteraard mee het pand in, andere huisdieren zullen buiten op hun baasje moeten wachten.
We verheugen ons op je komst en je deelname aan het startschot van de 1ste Groningse editie!
Toegang is gratis, graag aanmelden voor 17 maart 2023 via groningen@atana.nl