voor divers talent met bestuurlijke ambities

Heb jij bestuurlijke ambities maar mis je de tools en ervaring voor een bestuurlijke functie? Wil je je persoonlijke en bestuurlijke kwaliteiten verder ontdekken en ontwikkelen? Dit najaar start het programma in Groningen en Den Haag. Meld je nu aan voor het ATANA Traineeship en loop een jaar mee in een bestuur of Raad van Toezicht.

Je kunt je vanaf nu inschrijven!

ATANA Traineeship
Het ATANA Traineeship maakt deel uit van het programma Divers en Inclusief aan de Top en biedt jou de mogelijkheid om je bestuurlijke ambities waar te maken. Je groeit in leiderschap, bouwt je netwerk op en draagt bij aan een inclusievere sector. Door een jaar mee te lopen in een bestuur of Raad van Toezicht, leer je de fijne kneepjes van het vak, met begeleiding van ATANA.

Leerplek aankomend toezichthouder
Tijdens het ATANA Traineeship lopen aspirant toezichthouders een jaar mee in een bestuur of Raad van Toezicht van een culturele instelling. Een Raad van Toezicht of bestuur op afstand vergadert zo’n 5 keer per jaar, en is doorgaans een onbezoldigde functie. Aan het begin van het jaar vindt er een training plaats over bestuur en toezicht, waarin je klaargestoomd wordt voor het traject. Aan de hand van levensechte casussen leer je onder begeleiding van ervaren trainers alle ‘ins & outs’ van toezicht houden. Later in het jaar krijg je een workshop financiën, zodat je bekend raakt met begrotingen en jaarrekeningen.
Naar aanleiding van jouw interesses, capaciteiten en beschikbaarheid word je gekoppeld aan een organisatie. Eenmaal op weg kan je tijdens de intervisiebijeenkomsten met andere trainees en een coach van ATANA knelpunten uit de praktijk bespreken. Als trainee wordt je door een ervaren toezichthouder uit jouw Raad van Toezicht (of bestuur) begeleid. Binnen deze uitwisseling wordt feedback van beide kanten gewaardeerd, zodat je van elkaar, en elkaars verschillen kunt leren.

Inclusiviteit Instellingen
Als trainee krijg jij de mogelijkheid om vanuit jouw perspectief bij te dragen aan het bestuur. Maar diversiteit zonder inclusiviteit is éénrichtingsverkeer. Daarom worden je mede-bestuursleden getraind op inclusief leiderschap, om een gelijkwaardige uitwisseling te bevorderen. Tijdens deze training zullen zij reflecteren op hun eigen intenties voor een diversere en inclusievere werkomgeving. Ook stellen de bestuurders en RvT leden actiepunten op, waar zij tijdens het jaar aan zullen werken.

Organisatie
Dit programma wordt georganiseerd door binoq atana, dat met name bekend is van het ATANA programma voor bestuurlijke diversiteit. ATANA is een unieke combinatie van een trainingsprogramma, een matchmaker en een netwerk van diverse (aspirant) bestuurders.

Evaluatie
Aan het eind van het traject wordt de balans opgemaakt en het traject met alle betrokkenen geëvalueerd. Met de instellingen (RvT-lid/mentor en de directeur-bestuur) wordt zowel op de eigen actiepunten diversiteit en inclusie als de inzet van de trainee gereflecteerd. Met de trainees wordt teruggekeken en besproken wat de verdere bestuurlijke ambities zijn. Naar aanleiding van dit traineeship wordt je toegevoegd aan het netwerk van ‘atanezen’ en kom je in onze databank voor de matching bij interessante culturele en maatschappelijke organisaties.

Diversiteit
Voor de invulling van de begrippen diversiteit en inclusie sluiten we aan bij de Code Diversiteit & Inclusie. De code richt zich op culturele diversiteit, gender, beperking, seksuele oriëntatie, religie, sociaaleconomische status, opleidingsniveau en leeftijd.

Planning
Dit najaar start het programma in de gemeente Den Haag en Groningen. De intakegesprekken met de trainees en instellingen zullen dit voorjaar plaatsvinden.

Het programma voor ‘board potentials’ loopt op dit moment in de gemeente Amsterdam.

Op naar een inclusieve creatieve sector en een nieuwe pool aan toezichthouders!

Dit programma wordt uitgevoerd in opdracht van en in samenwerking met:

                       

            

ATANA Traineeship:

 • Training en begeleiding
  • Driedaagse training ‘bestuur & toezicht’
  • Workshop financiën
  • Twee intervisiebijeenkomsten met ATANA coach en medetrainees

 • Leerplek
  • 5 RvT of bestuursvergaderingen bij een culturele instelling of broedplaats
  • Nauw contact met ervaren mentor uit bestuur of RvT, minimaal 5 gesprekken

 • Doorgroeien en netwerken
  • ATANA Netwerkbijeenkomst
  • Toetreding tot ATANA netwerk en database
  • Matchingsmogelijkheid

Jij hebt:

 • Affiniteit met de culturele en creatieve sector

 • Ambitie om in een bestuur of Raad van Toezicht actief te worden

 • Bij voorkeur bestuurlijke ervaring, maar dat is niet noodzakelijk

 • Bereidheid tijd te investeren in het hele traject van trainingen, intervisie en vergaderingen

 • Commitment, motivatie en leergierigheid!

Aanmelden:

 • Voor het programma in Groningen: stuur uiterlijk 2 mei een korte motivatie en je cv naar [email protected]
  Voor het programma in Den Haag: stuur uiterlijk 30 mei een korte motivatie en je cv naar [email protected]

 • Deelnemers worden geselecteerd op basis van hun motivatiebrief én een gesprek. Wanneer je geselecteerd bent voor deelname, ben je verplicht om aan het gehele traject deel te nemen (training, intervisie, vergaderingen).

 • Bijdrage in de kosten: €250,- ex btw
  (Betreft een bijdrage in de kosten. Het programma wordt mogelijk gemaakt door de gemeente en provincie Groningen en de gemeente Den Haag.)

 • Deadline: 2 mei 2023 (Groningen)
  Deadline: 30 mei (Den Haag)
  Traject: september 2023 t/m december 2024
  Training: 3 dagen in september/oktober 2023 van 9.00 – 17.00 uur

  Meer informatie opvragen of inschrijven voor het traineeship kan
  via [email protected] (Groningen)
  of [email protected] (Den Haag)
  Tel. 020 5141380