Project omschrijving

voor divers talent met bestuurlijke ambities

Heb jij bestuurlijke ambities maar mis je de tools en ervaring voor een bestuurlijke functie? Wil je je persoonlijke en bestuurlijke kwaliteiten verder ontdekken en ontwikkelen? Meld je dan nu aan voor het ATANA Traineeship en loop een jaar mee in een bestuur of Raad van Toezicht! Het programma voor ‘board potentials’ dat wordt uitgevoerd in opdracht van en in samenwerking met de gemeente Den Haag start in september 2021.

ATANA Traineeship
Het ATANA Traineeship maakt deel uit van het programma Divers en Inclusief aan de Top en biedt jou de mogelijkheid om je bestuurlijke ambities waar te maken. Je groeit in leiderschap, bouwt je netwerk op en draagt bij aan een inclusievere sector. Door een jaar mee te lopen in een bestuur of Raad van Toezicht, leer je de fijne kneepjes van het vak, met begeleiding van ATANA.

Leerplek aankomend toezichthouder
Tijdens het ATANA Traineeship lopen aspirant toezichthouders een jaar mee in een bestuur of Raad van Toezicht van een culturele instelling of broedplaats in Amsterdam. Een Raad van Toezicht of bestuur op afstand vergadert zo’n 5 keer per jaar, en is doorgaans een onbezoldigde functie. Aan het begin van het jaar vindt er een training plaats over bestuur en toezicht, waarin je klaargestoomd wordt voor het traject. Aan de hand van levensechte casussen leer je onder begeleiding van ervaren trainers alle ‘ins & outs’ van toezicht houden. Later in het jaar krijg je een workshop financiën, zodat je bekend raakt met begrotingen en jaarrekeningen.
Naar aanleiding van jouw interesses, capaciteiten en beschikbaarheid word je gekoppeld aan een organisatie. Eenmaal op weg kan je tijdens de intervisiebijeenkomsten met andere trainees en een coach van ATANA knelpunten uit de praktijk bespreken. Als trainee wordt je door een ervaren toezichthouder uit jouw Raad van Toezicht (of bestuur) begeleid. Binnen deze uitwisseling wordt feedback van beide kanten gewaardeerd, zodat je van elkaar, en elkaars verschillen kunt leren.

Inclusiviteit Instellingen
Als trainee krijg jij de mogelijkheid om vanuit jouw perspectief bij te dragen aan het bestuur. Maar diversiteit zonder inclusiviteit is éénrichtingsverkeer. Daarom worden je mede-bestuursleden getraind op inclusief leiderschap, om een gelijkwaardige uitwisseling te bevorderen. Tijdens deze training zullen zij reflecteren op hun eigen intenties voor een diversere en inclusievere werkomgeving. Ook stellen de bestuurders en RvT leden actiepunten op, waar zij tijdens het jaar aan zullen werken.

Organisatie
Dit programma wordt georganiseerd door binoq atana, dat met name bekend is van het ATANA programma voor bestuurlijke diversiteit. ATANA is een unieke combinatie van een trainingsprogramma, een matchmaker en een netwerk van diverse (aspirant) bestuurders.

Evaluatie
Aan het eind van het traject wordt de balans opgemaakt en het traject met alle betrokkenen geëvalueerd. Met de instellingen (RvT-lid/mentor en de directeur-bestuur) wordt zowel op de eigen actiepunten diversiteit en inclusie als de inzet van de trainee gereflecteerd. Met de trainees wordt teruggekeken en besproken wat de verdere bestuurlijke ambities zijn. Naar aanleiding van dit traineeship wordt je toegevoegd aan het netwerk van ‘atanezen’ en kom je in onze databank voor de matching bij interessante culturele en maatschappelijke organisaties.

Diversiteit
Voor de invulling van de begrippen diversiteit en inclusie sluiten we aan bij de Code Diversiteit & Inclusie. De code richt zich op culturele diversiteit, gender, beperking, seksuele oriëntatie, religie, sociaaleconomische status, opleidingsniveau en leeftijd.

Planning
Dit najaar start het programma in de gemeente Den Haag. De intakegesprekken met de trainees en instellingen zullen in augustus en september plaatsvinden.
Op dit moment loopt het programma in de gemeente Amsterdam en wordt binnenkort duidelijk of hierop een vervolg komt dat eveneens die najaar wordt gestart.

Op naar een inclusieve creatieve sector en een nieuwe pool aan toezichthouders!

Dit programma wordt uitgevoerd in opdracht van en in samenwerking met:

          

ATANA Traineeship:

 • Training en begeleiding
  • Tweedaagse training ‘bestuur & toezicht’ ter waarde van €650,-
  • Workshop financiën
  • Twee intervisiebijeenkomsten met ATANA coach en medetrainees

 • Stageplek
  • 5 RvT of bestuursvergaderingen bij een culturele instelling of broedplaats
  • Nauw contact met ervaren mentor uit bestuur of RvT, minimaal 5 gesprekken

 • Doorgroeien en netwerken
  • ATANA Netwerkbijeenkomst
  • Toetreding tot ATANA netwerk en database
  • Matchingsmogelijkheid

Jij hebt:

 • Affiniteit met de culturele en creatieve sector

 • Ambitie om in een bestuur of Raad van Toezicht actief te worden

 • Bij voorkeur bestuurlijke ervaring, maar dat is niet noodzakelijk

 • Bereidheid tijd te investeren in het hele traject van trainingen, intervisie en vergaderingen

 • Commitment, motivatie en leergierigheid!

Aanmelden:

 • Stuur uiterlijk 1 augustus een korte motivatie en je cv naar info@binoq.nl

 • Deelnemers worden geselecteerd op basis van hun motivatiebrief én een gesprek. Wanneer je geselecteerd bent voor deelname, ben je verplicht om aan het gehele traject deel te nemen (training, intervisie, vergaderingen).

 • Bijdrage in de kosten: €250,- ex btw betaling in twee termijnen mogelijk
  (Betreft een bijdrage ik de kosten. Het programma wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag/Amsterdam.)

 • Deadline: 20 augustus
  Traject: september 2021 t/m december 2022
  Training: 2 dagen in september/oktober 2021 van 9.00 – 17.00 uur
  Meer informatie opvragen of inschrijven voor het traineeship kan via info@binoq.nl  of bellen met 020 5141380