bestuur & toezicht

Inhoud
Heb je bestuurlijke ambities? Wil je je expertise graag inzetten voor een culturele of maatschappelijke instelling? Heb je al enige bestuurservaring en ben je toe aan een volgende stap? Met de ATANA Crash Course wordt je in een paar dagen klaargestoomd om je bestuurlijke carrière een impuls te geven. Na afloop treedt je automatisch toe tot het netwerk van ‘atanezen’ en kom je in onze databank voor de matching bij interessante culturele en maatschappelijke organisaties.

ATANA richt zich op het bevorderen van bestuurlijke diversiteit: meer vrouwen en meer bi-culturelen aan de top. Sinds 2000 hebben ruim 600 professionals de ATANA training gevolgd en zijn meer dan 600 matches bereikt. ATANA deelnemers komen overal terecht; in de raden van toezicht van internationale non-profits, zoals Oxfam Novib en Amnesty International, bij grote culturele instellingen zoals Theater aan het Spui en Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, maar ook kleinere organisaties zoals het Grachtenfestival, Rialto en Stichting Buurtwerk Noord.

Door zitting te nemen in een bestuur of raad van toezicht kan je met je kennis en ervaring een waardevolle bijdrage leveren. Non-profit instellingen verkeren in een transitiefase waarin zij op zoek zijn naar nieuwe financieringsmodellen, organisatievormen en samenwerkingspartners. Tijdens de Crash Course leer je gedurende twee tot drie dagen de belangrijkste ‘ins & outs’ van toezicht houden. De training bestaat uit vier modules die door inspirerende en ervaren docenten worden verzorgd en een feestelijke afsluiting.

Deelnemers
De cursus staat in principe open voor iedereen die zich wil toeleggen op besturen en toezicht houden. Omdat ATANA zich inzet op het diversifiëren van bestuurlijke organen richt het zich in het bijzonder op personen met een dubbele culturele bagage en vrouwen vanaf +/- 35 jaar. Enige bestuurlijke ervaring is een pre. Van elke deelnemer wordt een CV opgevraagd en een telefonische intake gedaan, ook met het oog op de matching na de cursus.

De deelnemers treden na het doorlopen van de ATANA-training toe tot het landelijke ATANA-netwerk. Zij ontvangen de wekelijkse vacature-alert met interessante vacatures van organisaties die bewust op zoek zijn naar diversiteit, en zij zijn in beeld bij de bemiddelingsaanvragen voor bestuurskandidaten die door ons op maat worden voorgedragen bij organisaties.

inschrijven

Programma

 • Besturen en Raden van Toezicht: het bestuurlijke landschap, samenspel en rolverdeling raad van toezicht en bestuur, en bestuur en directie

 • Goed Bestuur: governance codes, bestuursmodellen, aansprakelijkheid, plichten en verantwoordelijkheden

 • Besturen en diversiteit: waardering en rol in het bestuurlijke krachtenveld

 • Bestuurscasussen: levensechte casussen waar je mee aan de slag gaat. Tijdens de carrousel oefen je hoe het is om deel te nemen aan een bestuursvergadering

 • Feestelijke afsluiting: borrel en napraten over de matching

 • Data: 2 dagen 2021
  Tijd: 9.00 – 17.00 uur
  Locatie: Amsterdam

  (ivm de pandemie zijn de cursussen opgeschort)

 • Tarief: € 650,- ex btw (inclusief lesmateriaal en lunches)