Nationaal Slavernijmuseum in de maak

In het jaar 2028 openen de deuren van het Nationaal Slavernijmuseum. Een museum over de trans-Atlantische slavernijgeschiedenis, inclusief die van Indisch-Oceanië. Kwartiermakers John Leerdam en Peggy Brandon maken een rondgang door het land zodat iedereen die dat wil, kan meedenken over de plek en de inhoud van het museum. Op 14 juni 2023 is het de eer aan het ATANA netwerk input te geven op de plannen.

Peggy en John vertellen over de reis die ze tot nu toe hebben afgelegd en leggen hun oor te luister bij ons. Wouter Neuhaus en Iris van Santen schuiven aan om hun visie op de nieuw te ontwikkelen plek te geven.

De voorvader van Wouter werd geronseld vanuit West-Afrika en gebracht naar het voormalig Nederlands-Indië. Een voorbeeld van een onderbelicht deel van onze geschiedenis. Wouter is mede-initiatiefnemer van Zwart X Oranje, een platform waarin jongeren hun post-koloniale verhalen met elkaar delen.
Iris is projectleider bij het Rijksmuseum en was betrokken bij o.a. de tentoonstelling ‘Revolusi!, Indonesië onafhankelijk’. Samen met Marjolijn van Heemstra maakte zij de podcast ‘Als de geschiedenis in je opstaatover hoe trauma’s uit het koloniale verleden door kunnen werken in het heden.

Met elkaar gaan we in gesprek. Welke verhalen moet het museum (niet) vertellen? Hoe moet het museum eruit zien? Welke plek is het meest geschikt? En hoe zorg je ervoor dat, in het maakproces, iedereen gehoord wordt?

Datum: 14 juni 2023
Programma: 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Moderator: Guilly Koster
Borrel: vanaf ± 20:30 tot 21.30 uur
Locatie: Droog, Staalstraat 7B, 1011 JJ Amsterdam

Iedereen is van harte welkom! Graag aanmelden via DEZE LINK