Dit najaar startte de ATANA Traineeship. Het ATANA Traineeship maakt deel uit van het programma Divers en Inclusief aan de Top en biedt 16 ATANEZEN de mogelijkheid om een jaar mee te lopen in een bestuur of Raad van Toezicht, bij een Amsterdamse broedplaats of culturele instelling. Behalve dat de trainees de ATANA Training doorlopen, nemen de zittende leden van de directie, bestuur en/of raad van toezicht deel aan de werksessie inclusief leiderschap. Op deze manier werken organisaties enerzijds aan het diverser en inclusiever maken van de eigen organisatie en dragen zij anderzijds bij aan het creëren van een nieuwe diverse pool bestuurders/ toezichthouders voor de creatieve en culturele sector van Amsterdam.

In het najaar vonden de trainingen plaats, vanaf 1 januari gaan de trainees meelopen met de instellingen waaraan ze nu gekoppeld zijn. De trainee wordt gekoppeld aan een ervaren toezichthouder (mentor) van de organisatie. Zo leert de trainee de mores van het toezicht houden en het veld waarbinnen de organisatie opereert. Daar waar de mentor feedback geeft op, en vragen beantwoord van de trainee, zal de mentor zich ook openstellen voor de feedback en het perspectief van de trainee. Het is een proces waarin deelnemers op een gelijkwaardige manier met elkaar in gesprek zijn, en van elkaar en van elkaars verschillen, leren.

Het programma komt tot stand met steun van de gemeente Amsterdam (afdeling Kunst en Cultuur en Bureau Broedplaatsen). Instellingen die meedoen zijn: A-Lab, Cinetol, Contact, Eye Film Museum, Muziekgebouw aan ’t IJ, Muziekschool Amsterdam, NEMO science museum, OT301, Publieke Omroep Amsterdam, Ragazze Quartret, BOGOTÁ, Stichting Educatieve Projecten SEP, Tempel, TENT Circustheater Producties, Treehouse, Tugela85, Waag technology & society.

In de fotocarrousel: Nixon Mukiza, Ghislaine Huizinga, Miguel Heilbron, Aisha Schol, Michel Knoppel, Guinevere Ras, Michael Iyob, Isabeau Jensen, Lawrence Cheuk, Babeth Fotchind, Julian Isenia, Beylula Yosef, Dan Dickhof, Emilie van Heydoorn, Shivan Shazad (foto’s: Stefana Caramanica) en Iris van Santen (foto: Willy Nanlohy).