Lieve Atanezen, strijdmakkers, vrienden,

Zwijgen kan niet meer
Het is genoeg geweest
Genoeg!

We kennen zeker vijf eeuwen systematische agressie tegen gekleurde mensen. In alle vormen en maten. En daaraan is nog geen einde te zien. Verre van dat. Daar valt veel, heel veel te overbruggen. Te repareren. Als dat nog kan.

Iedereen met ogen in het hoofd kan zien waar die raciale stompzinnigheid, vooringenomenheid en minachting toe hebben geleid. En iedereen kan zien dat de tijd van wegdoezelen, pappen en nathouden, de andere kant opkijken en wachten tot de wereld weer vertrouwd aanvoelt – dat die tijd voorbij is. Voor slachtoffers van racisme is de wereld nooit vertrouwd. Ook niet in Nederland. Dat moet anders. NU!

Ik richt me niet in de eerste plaats tot de honderden mensen die we bij ATANA hebben opgeleid. Van jullie weet ik hoe jullie allemaal moeten buffelen binnen dit onderwerp. Hoe moeilijk dat vaak ook gaat. Hoe vaak met name jullie nu moeten uitleggen wat je standpunt is – alsof dat niet een zaak is die iedereen aangaat. Jongens, meiden, dames, heren – hou vol. Jullie hebben mijn berichten helemaal niet nodig, laat staan mijn adviezen.

Nee – ik richt me tot mijn witte branchegenoten binnen de ATANA gemeenschap.  Collega’s. De culturele bestuurders, de wetenschappers, de artisten met wie ik ben opgegroeid. Met vaak een warm hart voor meer diversiteit, met ervaring op dit terrein. Maar net als ik niet meer de jongste. Minder relevant dan we waren.

Tja.

Daar staan we dan, met onze mooie bedoelingen en lofwaardige principes. Met stramme botten en niet werkende mondkapjes. Misschien zonder instagram, facebook, twitter en tictoc (yes, that’s me!). Hoe kunnen wij bijdragen – ik ga er gewoon van uit dat we dat allemaal willen.

Ik kan alleen oproepen tot waar ik zelf mee bezig ben. Er zijn vast betere methodes te bedenken. Wie weet doen jullie dat al. Des te beter! Doen! En laat het weten!

Laat horen dat je de mensen steunt die nu de kastanjes uit het vuur slepen. Hun stemmen moeten niet alleen gehoord worden, ze moeten zich ook gesteund weten. Iedere dag opnieuw. Togetherness. Doe het. Praat. Stuur berichten. Maakt niet uit hoe. Brieven, mails, berichten op social media, desnoods borden voor de ramen of een redevoering tegen de buurvrouw. Hoe meer hoe beter. Grote sociale omwentelingen hebben niet alleen activisten nodig, maar ook ondersteuningstroepen. Dat kunnen wij zijn.

1. Er is geld nodig om deze acties te steunen. Hieronder een paar organisaties. Allemaal goed. Volg je hart. Maar geef!
De Global Black Lives Matter Movement: https://secure.actblue.com/donate/ms_blm_homepage_2019

In Nederland is voor alle smaken een wel organisatie te vinden. Maakt niet uit. Doe het.

@the blackarchives
Rekeningnaam: stichting New Urban Collective
IBAN: NL06ABNA0246402083
o.v.v. Donatie the Black Archives + [je naam]

@nederlandwordtbeter
Nederland Wordt Beter
IBAN: NL09 TRIO 0197 9666 91
Onder vermelding van: Donatie

@BlackQueerTransResistance
Rekeningnaam: Black Queer Trans Resistance NL
IBAN: NL56BUNQ2044294621

@kozwartepiet
Rekeningnaam: Nederland Wordt Beter
IBAN: NL09 TRIO 0197 9666 91
Onder vermelding van: KOZP

2. Er zijn natuurlijk allerlei petities en verklaringen te ondertekenen. Ik ben verwoed op zoek geweest naar een soort centraal overzicht of een leidend, overkoepelend platform, maar dat is er niet. Tuurlijk niet Opa, zo werkt het niet meer. Zonder facebook, insta en twitter weet je niks. Het is niet anders. Hieronder vind je nuttige overzichten waar je kunt zien wat er aan de hand is. Met verwijzingen naar steunbetuigingen. Op withuiswerk.nl staat ook het een en ander.

3: Er zijn demonstraties die je ook als corona risicogroep kunt bezoeken. Op 10 juni is de eerstvolgende in Amsterdam Zuidoost, Nelson Mandelapark, woensdag 10 juni, 17.00 uur.

Be there. Ik hoop dat we elkaar daar zien.

Uw aller,

Rob Boonzajer Flaes
grondlegger atana

[Foto: Denis Guzzo – Black Lives Matter demonstratie Rotterdam]