Richtje Sybesma gaf samen met Melek Usta (Colourful People) een workshop ‘Geschikt maar niet gekozen’. Het was onderdeel van de conferentie Doen Wat Werkt! van het ministerie van Sociale Zaken op donderdag 19 mei. Tijdens deze sessie gingen we in gesprek met de deelnemers en deelden we onze jarenlange ervaring op het gebied van executive search van kandidaten met een cultureel divers profiel.
De workshop werd begeleid door Shivan Shazad (SER Diversiteit in Bedrijf). Hieronder het verslag van de bijeenkomst dat werd opgenomen in het online exemplaar van Magazine on the spot.
Niet altijd de beste
Zowel Usta als Sybesma constateren dat werkgevers bij vacatures niet altijd kiezen voor de beste en meest diverse kandidaat. Vaak wordt toch gekozen voor een kandidaat op basis van een persoonlijke klik, kiezen zij een kandidaat die lijkt op diegene die de functie achterlaat of hebben zij op voorhand al een bepaalde kandidaat in gedachten.
Mensenwerk
Volgens Usta en Sybesma vraagt dit, naast het objectiever maken van het werving & selectieproces, om continu bewustwording van de eigen valkuilen. Usta: “De conclusie is dat werving- & selectie mensenwerk blijft.” Voor kandidaten met een afwijkend profiel werkt een executive searchbureau extra goed omdat een bureau tijdens iedere stap in het proces in gesprek kan gaan met de opdrachtgever en kan bijsturen indien nodig.
Essentiële competenties
Een andere belangrijke tip is om functieprofielen te vernieuwen. Sybesma: “Organisaties hebben nog wel eens te veel de neiging om bij nieuwe vacatures oude functieprofielen uit een la te trekken.” Volgens Usta en Sybesma is het belangrijk om samen met de vacaturehouder en selectiecommissie te bespreken welke essentiële competenties nodig zijn om de functie goed te kunnen vervullen.
Transparanter
Een van de deelnemers bracht tot slot zelf een recente casus in, waarbij een geschikte kandidaat met cultureel divers profiel niet werd gekozen omdat de werkgever vond dat hij niet goed uit de verf kwam tijdens het gesprek. Om ruis tijdens gesprekken zoveel mogelijk te beperken concludeerden deelnemers dat het goed is als het selectieproces transparanter wordt gemaakt en als een kandidaat tijdens of kort na het gesprek feedback ontvangt.
Link naar het magazine:
https://on-the-spot.nl/werkagendavia/doenwatwerkt/swipers/via/editie2
