Samen met Wethouder Cultuur Touria Meliani was de officiële kick-off van het ATANA Traineeship. Met de ATANA Trainees, de culturele instellingen en broedplaatsen werd het glas geheven op een mooie samenwerking met als insteek een gelijkwaardige uitwisseling van kennis en ervaring. De ATANA Trainees gaan een jaar meelopen in een bestuur of raad van toezicht van een broedplaats of culturele instelling.

De wethouder ging in gesprek met de trainees over waarom ze zijn aangehaakt in dit traject en waar je als jong bestuurlijk talent tegenaan loopt. Er volgde een goed gesprek over hoe je met al je ambities en diversiteit het bestuurlijk landschap probeert te veroveren en hoe een traineeship als dit daaraan kan bijdragen. Babeth Fotchind, trainee bij Cinetol, sprak haar ambitie uit directeur te willen worden van een culturele instelling. Die staat! Miguel Heilbron, trainee bij NEMO, gaf nog maar eens aan dat hij hoopt ook op deze manier te kunnen bijdragen aan het agenderen en tackelen van structurele uitsluiting.

En er is het dilemma van willen en doen. Blijven we niet teveel hangen in beleid en mooie voornemens? Is het niet heel vanzelfsprekend om die ruimte te maken, aldus Siebe van Elsloo van de RvT van Eye Film Museum. Zeker en dat gebeurt nu, aldus de wethouder, met dit mooie project. We moeten massa creëren! En volhouden!

ATANA Trainees zijn: Dan Dickhof, Babeth Fotchind, Nixon Mukiza, Guinevere Ras, Julian Isenia, Michel Knoppel, Miguel Heilbron, Iris van Santen, Lawrence Cheuk, Ghislaine Huizinga, Beylula Yosef, Aisha Schol, Michael Iyob Ghebreab, Isabeau Jensen, Emilie van Heydoorn en Shivan Shazad.

Participerende instellingen zijn: A Lab, Cinetol, Contact, Eye Film Museum, Muziekgebouw aan ’t IJ, Muziekschool Amsterdam, NEMO, OT301, Publieke Omroep Amsterdam, BOGOTÁ, SEP, Tempel, TENT, Treehouse, Tugela85 en Waag Technology & Society