Richtje Sybesma, directeur van binoq atana, maakte deel uit van het panel waarin werd ingezoomd op de aanpak van personeelstekorten.

De culturele sector kampt met flinke personeelstekorten: technici, marketeers en zakelijk leiders zijn lastig te vinden. Gelukkig werken steeds meer leer- en ontwikkeltrajecten samen en delen zij best practices met organisaties. Toch zijn er lastigste vraagstukken bij het werven van nieuwe collega’s: hoe doorbreken we de inner circle? In deze bijeenkomst onderzoeken we hoe we onze blik meer buiten het eigen netwerk kunnen richten. Hoe kun je als culturele organisatie aantrekkelijk worden voor mensen in (en ga je de concurrentie aan met) andere branches?

Richtje benadrukte het belang van het benutten van stageplekken waarmee een jonge generatie kan kennismaken met de sector. Nog te vaak wordt de culturele sector als ‘niet interessant’ gezien omdat er gedacht wordt dat je hiervoor een kunstopleiding moet volgen. Maar er zijn zoveel meer plekken te vullen: marketing, financieel, bedrijfsvoering, techniek, de behoefte is veel breder. Het bieden van een veilige werkomgeving is daarbij zeer van belang. Binoq atana voert in opdracht van de Rijkscultuurfondsen het project Stage Cultuur Inclusief uit. We zorgen daarbij voor persoonlijke bemiddeling waarbij we nauw contact hebben en houden met zowel de student als de instelling. Na afloop vragen we de stagiair naar zijn/haar/diens ervaring.

Andere panelleden tijdens het gesprek waren Pravini Baboeram-Mahes (senior programmamanager ECHO, expertisecentrum voor diversiteitsbeleid) en Davina Jawad-Cowan (business unit manager SPIE Nederland). Moderator was Mahutin Awunou.

Dit programma was een coproductie van het Nederlands Theater Festival met NAPK en Platform ACCT