Crash Course
Financiën. Door velen als uitdagend ervaren, en door sommigen misschien zelfs ontweken – vooral als je hier tot nu toe weinig ervaring mee hebt. Maar of je nu wel of geen affiniteit hebt met financiën, je ontkomt er niet aan. De crashcourse financiën biedt concrete handvatten om boven de financiën te komen te staan: Leer de essentiële concepten begrijpen, zoals de balans, exploitatierekening en kasstroomoverzicht, en hoe ze samenhangen. Analyseer de financiële gezondheid van organisaties en interpreteer jaarcijfers effectief. De crash course biedt een interactieve, toegankelijke en gestructureerde aanpak met praktische oefeningen en begeleiding door een ervaren docent.
Doelgroep
Bestuurders, toezichthouders, leidinggevenden (zowel zakelijk als artistiek), zelfstandig ondernemers (ZZP’ers), en makers die meer grip willen krijgen op de financiën en/of hierop effectief toezicht willen houden.
Opzet
De Crash Course Finance voor Non-Financials bestaat uit 2 modules, verzorgd door een ervaren docent. De modules bestaan uit o.a. interactieve presentaties met als doel om zoveel mogelijk te introduceren, te verklaren en te verduidelijken. Verder wordt er gewerkt met casuïstiek waarin met financiële stukken wordt geoefend. De modules zijn dusdanig opgezet, zodat de deelnemer zowel tijdens, als na de crashcourse in staat is om de verkregen kennis en vaardigheden meteen toe te passen. Michel zal zorgen voor een goede introductie tijdens de eerste sessie. Ter voorbereiding op de tweede module bestudeer je een jaarrekening aan de hand van een aantal concrete vragen.
Module 1 Financiële basisbegrippen
Centraal in deze eerste module staat het begrijpen van de drie belangrijkste financiële overzichten: de balans, de exploitatierekening en het kasstroomoverzicht. Hoe onderscheid je deze overzichten van elkaar? Maar ook, hoe hangen ze onderling met elkaar samen? De balans, de exploitatierekening en het kasstroomoverzicht zijn namelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar – en worden maar al te vaak door elkaar gehaald. Het doel van deze module is om het conceptuele raamwerk achter deze financiële overzichten glashelder te krijgen middels korte interactieve presentaties en opdrachten.
Module 2 Analyseren en interpreteren jaarrekening
Waarom is de jaarrekening zo belangrijk en wat staat er in? Op welke bijzondere aspecten moeten we letten en hoe lees je de financiële gezondheid van de organisatie eruit af? Module 2 richt zich met name op dit soort vragen en bouwt voort op de opgedane inzichten uit module 1. Tijdens deze module zullen de jaarrekeningen van verschillende (typen) organisaties worden bekeken en geanalyseerd om op die manier naast kennis ook extra vaardigheden op te bouwen. Het wordt een actieve sessie!

Docent
Michel Knoppel is ondernemer en docent. Hij doceert aan de Amsterdam School of Real Estate en de Hogeschool van Amsterdam. Hier geeft hij o.a. de vakken Internationale Economie, Vastgoedkunde en Bedrijfseconomie aan zowel studenten als professionals. Daarnaast is Michel is lid van RvT van Muziekschool Amsterdam.
Met zijn financieel inzicht, bestuurlijke ervaring en kwaliteiten als docent en affiniteit met uiteenlopende doelgroepen, weet hij de deelnemers handvatten en kaders mee te geven waardoor ook ‘non-financials’ grip krijgen op de materie. Deze workshop vormt inmiddels een vast onderdeel van de ATANA training.
Data & Tijden
2 en 9 november 9.30 – 17.00 uur (onder voorbehoud)Locatie
AmsterdamTarief
Kosten bedragen 475,- ex btw (inclusief lunch)Aanmelden
Aanmelden kan via [email protected] o.v.v. Workshop Financiën